Op 6 juni labelen de politie en de gemeenschapswachten voor de tweede maal de hele dag fietsen aan het station. Het labelen van je fiets is gratis.

Deze actie kadert in het actieplan fietsdiefstallen en is bedoeld voor pendelaars, maar ook niet-pendelaars zijn welkom. Je kan je fiets ’s morgens achterlaten in de bewaakte fietsenstalling en ’s avonds terug ophalen. Je fiets is dan voorzien van het label met je rijksregisternummer op.
 
Fietsdiefstallen aandachtspunt
Uit de veiligheidsbevraging van de politiezone blijkt dat bijna één op de vijf inwoners fietsdiefstallen als een probleem in zijn buurt ervaart. 94 procent vindt het (zeer) belangrijk dat de politie hiertegen streng optreedt. Het verminderen van het aantal fietsdiefstallen is dan ook al vier jaar een prioriteit. Dit lijkt resultaat te hebben want de afgelopen jaren is het aantal fietsdiefstallen in Geel met meer dan een derde (39 procent) afgenomen. Een belangrijk actiepunt is diefstalpreventie door het labelen van fietsen.
 
Waarom labelen?
Wanneer je fiets bijvoorbeeld na een diefstal wordt teruggevonden is het gemakkelijk om via het label met rijksregisternummer de eigenaar terug te vinden. Het label is een sticker die niet of zeer moeilijk verwijderd kan worden. Het label met je rijksregisternummer wordt op je fiets geplakt op een duidelijk zichtbare plaats. Een tweede identieke label wordt op een niet zichtbare plaats gekleefd. Door het label wordt je fiets veel minder interessant voor dieven. Met het label wordt er geen schade aangebracht aan het fietskader.
 
Fietslabelactie aan het station
Op 6 juni labelen de politie en de gemeenschapswachten voor de tweede maal de hele dag fietsen aan het station in Geel. Het labelen is volledig gratis. Je brengt je fiets en identiteitskaart mee. Na het noteren van je gegevens laat je je fiets achter in de fietsstalling die de hele dag bewaakt wordt door gemeenschapswachten van de stad en politieagenten. De actie start om 7 uur en loopt tot 19 uur. Tot ten laatste 19 uur kan je je gelabelde fiets terug komen afhalen. Indien je de fiets niet kan achterlaten, worden je gegevens genoteerd en word je label naar je thuisadres opgestuurd. Je kan het dan zelf aanbrengen op je fiets. Deze actie wordt gedaan in samenwerking met de politie, de gemeenschapswachten van de stad Geel, de Federale spoorwegpolitie, de NMBS Holding en de Lijn.
 
Opruimactie
Tijdens de actie wordt er ook een opruimactie gedaan door de preventiedienst van de stad Geel. Dit jaar wordt de onoverdekte fietsenstalling naast het station, aan de kant van de Heistraat opgeruimd. Fietsen die langdurig onaangeroerd in de fietsenstalling staan, worden overgebracht naar het hoofdbureel van de politie, Werft 67 in Geel, waar ze gedurende veertien dagen gestald worden. Daarna worden de niet afgehaalde fietsen verplaatst naar de kelder van het stadhuis van Geel.
 
2610 fietslabels in 2011
In het voorbije jaar leverden de gemeenschapswachten en de politie al extra inspanningen om fietsen te labelen. Aan het station, de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel, in scholen en op evenementen werden er labelacties gedaan. Een fietslabel aanvragen kan ook steeds via de website (www.pzglm.be), via de wijkagent of aan het loket. Het label wordt dan naar je thuisadres gestuurd. In totaal werden 2 610 fietslabels in 2011 aangemaakt.